Maandagavond rond 18:30 CET brak een brand uit in de loodraffinaderij in Umicore's fabriek in Hoboken, België. De brandweerbrigade van Antwerpen heeft de brand geblust en er vielen geen slachtoffers.

De loodraffinaderij was gesloten voor onderhoud wanneer de brand ontstond. Er wordt een diepgaand onderzoek gestart om de oorzaak van de brand te identificeren.

Als voorzorgsmaatregel werd gevraagd aan de lokale omwonenden om in geval van rookoverlast vensters en deuren gesloten te houden. Emissiemetingen worden momenteel uitgevoerd op Umicore's vaste meetpunten en via mobiele meetteams.

Het is op dit ogenblik nog te vroeg om de omvang van de schade aan de betrokken installatie in te schatten, maar de rest van de fabriek in Hoboken blijft operationeel. Umicore verwacht daarom dat dit incident de doorlooptijd van de edele metalen niet zal beïnvloeden en dat het al haar contractuele verplichtingen jegens haar klanten zal kunnen nakomen.

Marc Grynberg, CEO Umicore: "We betreuren dit nieuwe incident en we begrijpen dat dit onzekerheid creëert voor de omwonenden in Hoboken. We doen er alles aan om de impact op de lokale bewoners en het milieu zoveel mogelijk te beperken. Veilige activiteiten blijven onze topprioriteit en we zullen alle nodige stappen ondernemen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden." (pb)